Gustave Caillebotte: Rue de Paris, temps de pluie (1877)

Home»Diensten

Kunsthistorica Sophie van Steenderen

In Beeld: Peter Koelman

In de rubriek In Beeld stelt kunsthistorica Sophie van Steenderen Lelystadse kunstenaars aan u voor.

Kleurrijk, sprankelend en elegant: om de schilderijen van Peter Koelman kun je niet heen.

Steeds weer wordt je blik getrokken door de vrouwen op zijn doeken. Soms zijn ze uitdagend, soms dromerig, maar altijd gracieus. Die sierlijkheid komt voort uit de liefde van de kunstenaar voor de periode van de Art Nouveau. Maar ook uit eigentijdse modetijdschriften haalt hij inspiratie.

Daarnaast speelt de invloed van het stripverhaal een belangrijke rol. Dat is te zien aan de zwarte contouren die de heldere kleurvlakken in de voorstellingen omgeven. Voor- en achtergrond lopen in elkaar over, waardoor de platheid bewust wordt benadrukt. Zijn figuratieve voorstellingen krijgen zo iets abstracts. Net als in de Art Nouveau zijn de composities ingewikkeld. De totstandkoming van een schilderij is dan ook een proces van puzzelen, sleutelen en bijstellen. 'Dat juist is het leuke ervan', aldus Koelman.

De kunstenaar treedt graag naar buiten om de dialoog aan te gaan met zijn publiek. 'De vragen die mensen stellen over mijn werk zetten mij weer aan het denken.' Het liefst heeft hij dat mensen op zoek gaan naar de verhalen in zijn schilderijen, zelf willen ontdekken wat er te zien is. De titels vormen daarbij een houvast, maar geven niet alles weg. 'Verdwaald in de tijd' of 'Verandering': als vanzelf beland je in de droomwereld van de kunstenaar. En dat is een heerlijke wereld...

Tot 1 maart 2009 exposeert Peter Koelman in Theater de Agora i.s.m Art Affair.
Meer info: www.galeriehorsepower.nl

Sophie van Steenderen

terug