Gustave Caillebotte: Rue de Paris, temps de pluie (1877)

Home»Diensten

Kunsthistorica Sophie van Steenderen

In Beeld: Marie-Thérèse van der Riet

In de rubriek In Beeld stelt kunsthistorica Sophie van Steenderen Lelystadse kunstenaars aan u voor.

De werken van Marie-Thérèse van der Riet bezitten een magnetische aantrekkingskracht. Haar voorstellingen van vogels en vissen bijvoorbeeld, zijn zo kleurrijk en vrolijk dat je er wel naar kijken moét. Het gevoel van vrijheid en zorgeloosheid die deze beelden oproepen heeft de kunstenares zelf ervaren toen zij op Aruba woonde en veel reisde door de Caraiben.

De speelsheid die typerend is voor deze voorstellingen komt terug in haar manier van werken. Ze combineert acrylverf met oliepastelkrijt, maar gebruikt ook allerlei onverwachte materialen, zoals stukjes glimmend papier, stof of geribbeld karton. Zo ontstaan verrassende werken met structuren en meerdere lagen.

Inmiddels woont Marie-Thérèse alweer een tijd in Lelystad, in het Sidhadorp. En ook deze plek heeft sporen nagelaten in haar werk. De uitbundigheid van haar 'Caraibische' werken heeft plaatsgemaakt voor verstilling; het gevolg van mediteren.

Als voorbeeld wijst de kunstenares op een serie relatief kleine vierkante doeken, gemaakt na een meditatiecursus in Zwitserland. 'Ik voelde me daarna zo breekbaar en zuiver, dat ik daar iets mee moest in mijn werk'. Om die gevoelens tot uitdrukking te brengen verwerkte ze stukjes zijde in de schilderijen, juist vanwege de teerheid en fragiliteit van deze stof. Prachtige kleuren - magenta, paars en diepblauw- gecombineerd met glinsterend goud- en zilverpapier zorgen voor een bezwerend effect: intens en niet te vermijden.

Meer informatie: www.kunstkust.nl/MT
Marie-Thérèse van der Riet organiseert ook workshops en artparty's: 0320-252394.

Sophie van Steenderen

terug