Gustave Caillebotte: Rue de Paris, temps de pluie (1877)

Home»Diensten

Kunsthistorica Sophie van Steenderen

In Beeld: Grietje van Wijk

In de rubriek In Beeld stelt kunsthistorica Sophie van Steenderen Lelystadse kunstenaars aan u voor.

Wol, water en olijfzeep. Meer heeft Grietje van Wijk niet nodig om de mooiste voorwerpen van vilt te maken: niet alleen kleurrijke lappen, maar ook driedimensionale objecten en zelfs schilderijen. Wat deze voorwerpen gemeen hebben is hun hoge aaibaarheidsfactor. Wol is immers van nature zacht en warm; die eigenschappen komen als vanzelf terug in haar kunstvoorwerpen.

De oeroude techniek van het vilten kent voor de kunstenares geen geheimen meer. Als ze wil maakt ze het vilt zó ragfijn dat het nagenoeg transparant is en je er alleen maar heel zachtjes over durft te aaien. Ontwikkeling en verdieping zoekt ze dan ook vooral in de inhoud. 'Ik wil niet iets namaken, het moet uit mijzelf komen'.

Een docent van de kunstacademie in Maastricht begeleidt haar bij het realiseren van haar doel: autonome kunst maken. 'Grietje, vertel je verhaal!', zo moedigde hij haar eens aan. En dat doet ze nu. In vilt. Ontroerend zijn bijvoorbeeld vijf kleine borstrokjes. Keurslijfjes die symbool staan voor de eerste vijf levensjaren van een kind, maar vooral ook voor de streng protestantse opvoeding waaraan zij zich heeft moeten ontworstelen. Juist dit soort persoonlijke werken vereisen dat de kunstenares zich kwetsbaar opstelt, en dat vindt ze niet makkelijk. Maar het levert mooie kunst op.

Dus Grietje, vertel je verhaal. Ik luister.

Grietje van Wijk geeft ook workshops.
Tel: 226438

Sophie van Steenderen

terug