Gustave Caillebotte: Rue de Paris, temps de pluie (1877)

Home»Blog

Kunsthistorica Sophie van Steenderen

Sinterklaas aan de borst

4 november 2009

Wat heeft borstvoeding te maken met Sinterklaas?

Als zelfbenoemd lid van de moedermelkmaffia pleit ik voor het geven van borstvoeding. Het is reuze gezellig en -als je eenmaal een beetje geroutineerd bent - makkelijk. En het belangrijkste: het is het beste voor je kind.
Onze eigen Sinterklaas bewijst dit. Ook hij is groot en sterk geworden van moedermelk. En oud! De beste man werd geboren aan het begin van de vierde eeuw, maar is still going strong. Dankzij de borstvoeding, vast en zeker.
Overigens was het geen makkelijke zuigeling. Volgens de legende was de kleine Nicolaas al vanaf zijn geboorte doordrongen van het belang van ascese en soberheid. Waar andere heiligen vaak pas later in hun leven tot inkeer kwamen en zich vanaf dat moment afkeerden van alle luxe, daar legde de kleine Nicolaas zichzelf al als baby beperkingen op. Zo weigerde hij zijn moeders borst op woensdagen en vrijdagen, de vastendagen.
Op oude afbeeldingen zien we het kleine ventje bij zijn moeder op schoot. Terwijl zij haar ontblote borst aanbiedt, wendt de eigenwijze Nicolaasje vastberaden zijn hoofdje af. 'Overdaad schaadt' hoor je 'm denken.

Sint Nicolaas

De kleine Nicolaas heeft het ver geschopt. Op moedermelk. Maar zijn nadruk op soberheid en onthouding leeft niet meer in onze tijd. Getuige het Bart Smit speelgoedboek.

terug