Gustave Caillebotte: Rue de Paris, temps de pluie (1877)

Home»Blog

Kunsthistorica Sophie van Steenderen

Kippenborst

5 november 2009

Ergens op internet valt mijn oog opeens op Agnès Sorelsoep: een klassieke romige kippensoep. Nieuwsgierig lees ik de lijst met ingredienten: rundertong, kippenbouillon, kippenvlees....
Niet dat ik van plan ben om deze soep te maken (behalve lid van de moedermelkmaffia ben ik ook vegetarier, namelijk) maar ik vraag me af wat de soep gemeen heeft met de dame in kwestie.

Agnès Sorel was de maîtresse van de Franse koning Karel VII. Ze stond bekend om haar schoonheid en goede karakter. Bovendien bleek ze een ware trendsetter omdat zij degene was die jurken met blote schouders en een diep decolleté introduceerde.
Zo kon het ook gebeuren dat er op een dag per ongeluk een borst uit haar jurk tevoorschijn piepte. Toevallig in het bijzijn van een bisschop. Deze bedekte direct zijn ogen, maar gluurde wel door zijn vingers. Dit incident heeft er waarschijnlijk toe geleid dat het verhaal de ronde ging doen dat Agnès Sorel altijd met een blote borst in het kasteel rondliep. En zo zien we haar dan ook vaak afgebeeld.

Agnes Ik buig me nog eens over de voorstelling en denk onderwijl aan het recept. De link blijft mij ontgaan.
Ik denk eigenlijk alleen maar: 'niet bepaald een kippenborst'.

terug